Megdobja-e a fogyasztást a nyugdíjprémium?

A kormány 80 ezer forint prémiumot fizet az év végén a nyugdíjasoknak. Arra próbáltunk választ kapni, az egyszeri juttatás vajon megdobja-e a fogyasztást, és ha igen, akkor milyen területen?

A kormány a 2021. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról című rendelete alapján az állam 80 ezer forint nyugdíjprémiumot juttat minden jogosult nyugdíjasnak 2021 novemberében. Mennyire dobja meg a fogyasztást az év végére ez a kifizetés? Az Impetus Research csapata erre a kérdésre állította össze speciális vizsgálatát, amelynek során 12 ágazatot vizsgált külön.

Jelenleg nagyjából 1,7 millió olyan nyugdíjas él magánháztartásban, hogy nincs vele közös háztartásban élő nem nyugdíjas személy. Ők

együttesen 136 milliárd forintnyi nyugdíjprémiumban részesültek.

Mivel ez egy jelentős összeg, érdemes megvizsgálni, mi lehet a sorsa ennek az egyszeri juttatásnak, hol kerül elköltésre, esetleg mennyi megtakarítás képződhet belőle.

Mivel különböző anyagi körülmények között élők más-más módon viszonyulhatnak az összeghez, a KSH rendelkezésre álló statisztikái alapján 3 csoportot alakítottunk ki (alacsony, közepes, magas nyugdíjjal rendelkezők), úgy, hogy a jövedelem alapján osztottuk fel az 1,7 millió főt 25%-50%-25%-os arányban. Az első csoportba esők átlagos nyugdíja mindössze 65 ezer forint. A középső csoportban ez az összeg 130 ezer, a felső csoportban pedig 240 ezer forint.

A modellezésünk abból az alapelvből indul ki, hogy ha valaki plusz jövedelemhez jut, akkor a nála hasonló összeggel többől gazdálkodókéhoz fog a fogyasztása hasonlítani.

Elsősorban élelmiszerre megy a nyugdíjprémium

A KSH adatok alapján a következő megállapításokat tehetjük.

A felső 25%-ot kitevő csoport vélhetően a plusz bevétel negyedét nem költi el majd, hanem megtakarítja. Ez az arány a két alsóbb jövedelmi csoportban 5-8% körül alakulhat.

Az alacsony és közepes nyugdíjú szegmens a nyugdíjprémium nagy részét élelmiszerre költi majd, a 80 ezer forintból nagyjából 30 ezret. A felső csoportban ez átlagosan csak 19 ezer forint lesz.

A 136 milliárd forint közel fele a kiskereskedelemben fog megjelenni. A második legnagyobb rész, nagyjából 20% a közlekedés, hírközlés, kultúra területén kerül elköltésre, míg nagyjából 10% egészségügyi kiadásokra fordítódik majd. 10 százalék pedig későbbi kiadásokra félretett megtakarításra kerül.

A cikkünkben található értesülések, grafikonok szabadon átvehetők azzal a feltétellel, hogy az Impetus Research állításait az átvevő személy vagy szervezet tárgy- és tényszerűen közli beszámolójában, és amennyiben megjelöli forrásként az Impetus Research-öt és honlapját (ez utóbbit online felületen link formájában is megteheti, print kiadványokon a www.impetsusresearch.hu formátumot kérjük használni.)

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon nekünk!