Készpénz, kártya, NFC: hogyan fizetünk?

Visszaszorulóban a készpénzes fizetés: a bankkártya átvette a vezetést – de rohamosan terjed a mobiltelefonos, okosórás érintésmentes (NFC) fizetés is.

A készpénzes fizetés még mindig jelentős szerepet játszik a kiskereskedelmi forgalomban – ez a megállapítás a 2021 őszén –a ConsumerNext kutatásának keretei között – elvégzett vizsgálatunk alapján jelenthető ki.

Míg a válaszadók 40%-a nyilatkozott úgy, hogy a leggyakrabban készpénzzel fizet, 39% már úgy foglalt állást, hogy csak ritkán, vagy egyáltalán nem szokott így fizetni.

A bankkártyás fizetés most már egyértelműen népszerűbb, mint a készpénzes. A válaszadók 44%-a jelezte, hogy a leggyakrabban így fizet, míg 28% gyakran használja a bankkártyáját a kasszánál.
A mobiltelefonról, okosóráról érintésmentesen indított fizetés, az NFC elterjedésében valószínűleg közrejátszott a koronavírus-járvány is, így kimondottan sokan használják ezt az aránylag új, hazánkban alig néhány éve bevezetett fizetési módszert is a pénztáraknál. A válaszadók öt százaléka jelezte, hogy így fizet a leggyakrabban, hét százalék pedig gyakran fizet NFC használatával.

Megállapítható, hogy alig néhány év leforgása alatt a vásárlók 22 százaléka már beállította, telepítette mobileszközein az NFC-s fizetési lehetőségeket.

A fenti megállapítások az Impetus Research 2021. őszén  elvégzett ConsumerNext kutatásának eredményei. A kutatás azt vizsgálta, hogy a fogyasztók digitalizálódása milyen mértékben befolyásolhatja vásárlói viselkedésüket a napi fogyasztási cikk kereskedelemben.

Ha részletesebben is érdekli a ConsumerNext a kiskereskedelelmben megjelenő, új típusú fogyasztókat vizsgáló tanulmánya, amely témát is feldolgoz, kérjen további információt!

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon nekünk!