Egyre népszerűbb az önkiszolgáló kassza

Az Impetus Research piackutatása 2021. őszén a ConsumerNext kutatásának keretei között azt vizsgálta, hogy a fogyasztók digitalizálódása milyen mértékben befolyásolhatja vásárlói viselkedésüket a napi fogyasztási cikk kereskedelemben.

A fogyasztók egyre több időt töltenek a digitális térben és egyre több funkciót, tevékenységet végeznek el elektronikusan. A kiskereskedelem is több fronton próbál reagálni erre a viselkedésbeli változásra.

A napi fogyasztásicikk-kereskedelemben is érezhetően emelkedik az online értékesítés aránya. A 2000 fő megkérdezésére épülő kutatás eredményei szerint a 18 évesnél idősebb vásárlók közel negyede (24%-a) vásárolt már élelmiszert online módon. Van még tartaléka a növekedésnek, mert az eddig online nem vásárlók közel fele (43%-a) nem zárja ki, hogy a jövőben fog így rendelni.

Ugyanakkor a digitalizáció nem csak az online értékesítés terén, hanem az élelmiszerboltokban is egyre inkább érezteti a hatását.

Az önkiszolgáló kasszák megjelenése az utóbbi néhány év fejleménye, ugyanakkor gyors térnyerésük eléggé szembetűnő: a nagyobb boltok jelentős része kínál már ilyen lehetőséget a vásárlók számára. A felmérés adatai alapján ez a megoldás nem is idegen a vásárlók számára.

Ötből 4 vásárló már kipróbálta ezt a lehetőséget és minden harmadik vásárló egyenesen azt mondja, hogy amikor csak teheti, ezt a fizetési lehetőséget választja, ha az üzletekben vásárol.

Nagyjából minden 10. vásárló gondolja csak azt, hogy a jövőben sem fogja kipróbálni ezt a kasszatípust, hanem inkább a hagyományos pénztárakat választja.

Az önkiszolgáló kasszák használata igényel egy minimális digitális kompetenciát” – mondja Bacher János, az Impetus Research ügyvezető partnere. „Míg az önkiszolgáló kasszát preferálók a vásárlók nagyjából harmadát teszik ki, de a digitálisan érettek körében ez az arány eléri a 60 százalékot. A megoldás iránt nem meglepő módon a fiatalok érdeklődnek leginkább. A 30 év alattiak fele választja inkább az önkiszolgáló megoldást a hagyományossal szemben.”

Ha részletesebben is érdekli a ConsumerNext a kiskereskedelelmben megjelenő, új típusú fogyasztókat vizsgáló tanulmánya, amely témát is feldolgoz, keressen minket személyesen!

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon nekünk!