A többség már digitálisan regisztrál a törzsvásárlói programokba

Az azonnali kedvezménynél nem tud kedvezőbbet ajánlani egy üzlet a törzsvásárlói számára, messze ez a leginkább preferált lehetőség a vásárlók megnyerésére. A döntő többség talál a maga számára vonzó lehetőséget különböző bolti kedvezmények kihasználására.

Húszból csupán egyetlen olyan honfitársunk van, akit teljes mértékben hidegen hagynak az üzletek különböző vevőcsalogató promóciói. A többség megpróbálja kihasználni a kedvezményeket, melyekkel némileg enyhíthetőek az áremelkedések hatásai.

A többség az azonnali kedvezményeket részesíti előnyben. Minden második személy gondolja úgy, hogy a hűségkártyás vásárlás esetén kapott árkedvezmények a legvonzóbb megoldások közé tartoznak – derült ki az Impetus Research 2023 januárjában, a 18 évnél idősebb lakosság körében készült online kérdőíves felméréséből. 

Kiugróan sokan kedvelik azokat a lehetőségeket is, amelyek során a vásárlások után kapott pontokat és forintösszegeket a következő bevásárlásnál tudják érvényesíteni. A megkérdezettek 36%-a szavazta be ezt a kedvezményt a három legvonzóbb megoldás közé. 

Szintén kiugróan népszerű a lejárathoz közeli élelmiszerek iránti érdeklődés, amely 34%-os eredménnyel került a harmadik helyre. 

A vásárlás után járó azonnali pénzvisszatérítés, illetve adott termék vásárlása esetén árkedvezményt nyújtó kuponok már csak a lakosság negyede számára kiemelkedően vonzóak, előbbit 28%, utóbbit 26% választotta. Hasonló mértékben preferálják honfitársaink a vásárlási utalványokat, amelyek egy következő vásárláskor csökkentik a számla végösszegét, ezt a megoldást a lakosság 23%-a választotta.

Egyes célcsoportok számára vonzóak a hétvégi kedvezményes árak, illetve a termékekre váltható pontok gyűjtése, a megkérdezettek 18, illetve 17 százaléka jelölte ezeket kiemelten vonzó lehetőségnek. 

Inkább kiegészítő szerep jut az olyan megoldásoknak, mint a termékekhez járó kis értékű, garantált ajándékok (pl. játékok a gabonapelyhes zacskókban), amit a lakosság 6 százaléka, és az ajándéksorsolásoknak, amit a lakosság 5 százaléka vél fontosnak.  

Nem nagyon díjazzák a vásárlók, ha egy üzlet egy másik szolgáltatóval közösen próbál akciózni. Mindössze minden harmincadik vásárló tartja népszerű kedvezménynek, ha egy másik szolgáltatóknál elérhető kedvezményeket kaphat vásárlása után. 

Számos üzlet próbálja felépíteni saját törzsvásárlói programját. Nem csoda, mert ezek nagyon népszerűek a fogyasztók körében. A magyarok kevesebb, mint tizede nem vesz részt és nem is szeretne részt venni ilyen programokban. Ugyanakkor jó tudni, hogy e kedvezmény- vagy törzsvásárlói programokba a legtöbben már valamilyen digitális módon jelentkeznének legszívesebben, leginkább applikáció letöltésével (30%), de minden negyedik személy legszívesebben a kedvezményprogram internetes oldalán csatlakozna. Előbbi főleg a fiatalabbak számára vonzó, utóbbi megoldást nagyobb arányban szeretik a 60 évnél idősebb honfitársaink. 

„A hűségprogramok nyújtotta előnyöket a lakosság nagy része ismeri és kihasználja, az azonnali árkedvezményt vagy levásárolható pontokat nyújtó kedvezményprogramokat preferálják legtöbben a bolti vásárlásnál – vélhetőleg az emelkedő árak hatására is, hiszen ezekkel a bevásárlás összege látványosan csökkenthető. A sorsolások és egyéb kedvezményprogramok adta előnyök nem olyan kézzelfoghatóak, így ezek megítélése visszafogottabb. 

A digitalizáció egyértelműen teret hódított a törzsvásárlói programokra történő jelentkezéseknél. Papír jelentkezési lapokkal már csak a vásárlók kis része akar bíbelődni, sőt, a plasztikkártyákat is sokan száműznék a pénztárcájukból. Az okostelefon mindenkinek ott van a zsebében, így az appok nem csak kényelmes megoldást nyújtanak a kedvezményprogramokra történő jelentkezésre, hanem a boltok, láncok számára is aktívabb kommunikációs lehetőséget nyújtanak a vásárlóikkal, ügyfeleikkel. Emellett egyénre szabott kedvezményes ajánlati rendszerek megvalósítása is egyszerűbb segítségükkel. Kijelenthetjük, hogy az appok használata megkerülhetetlenné vált a kedvezményprogramok kialakítása és működtetése során, a vásárlók nem csak elfogadják, hanem igénylik is e megoldásokat”– kommentálta az eredményeket Schauermann Péter, az Impetus Research üzletfejlesztési vezetője.

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon nekünk!